В ромския квартал Нов път във  Видин малките къщи се

...
В ромския квартал Нов път във  Видин малките къщи се
Коментари Харесай

Ромите от Нов Път работят предимно в Германия и държат децата им да получат добро образование там



В ромския квартал " Нов път " във  Видин дребните къщи се редуват с огромни, а на тясната улицата е мъчно се разминават две коли, но  има единствено съвременни западни возила. В центъра на квартала има първокласно кафене, цялостно с младежи, а пред него - резервоар с разпиляни боклуци.  Повечето поданици от години работят в Германия и се връщат у нас единствено през летните месеци, когато са обичайните ромски сватби. 

" Идваме на посетители на личния си дом. Работим там и си направихме условия за живеене дори и по-хубави от личните си домове. Нямаме желание скоро да се прибираме ", споделят хората и допълват, че в Германия се радват на почитание поради полаганите старания, даже в случай че влязат в банка с работно облекло. " Работим в Германия, само че си харчим парите в България ", споделят поданици, пристигнали у нас поради сватбите на близки и познати. Те към този момент не престават по ден-два, а в целия квартал едвам 5-6 фамилии имат по 10 и повече деца. Повечето хора имат по 2 до 3 и извънредно много държат на образованието им...в чужбина. Един от завърналите се роми показа, че има две внучки, завършили медицина, които сега работят в Германия и изрази страдание към българските им сътрудници поради заплатите, за които са принудени да се трудят. 

Работник във компания за сметоизвозване в Германия показа, че заплатите за непривлекателния труд там разрешават на него и жета му да икономисват месечно четирицифрена сума в евро като в същото време заплащат квартира, ток, газ, вода и задоволяват и другите си потребности. 

Ромите от " Нов път " желаят се да им се оправят улиците и да има канализация в квартала им. На общоприетия отговор " няма пари " дават отговор с обстоятелства - за празненствата в града ще дойдат най-малко 8 задгранични артисти и всеки ще желае по няколко хиляди евро, които могат да бъдат дадени по-целесъобразно. 

" Важно е човек да оказва помощ почтен труд, да осъзнае нуждата от обучение и това ще го построи като субект, само че методът по който аз съм живял преди да отпътува е безусловно същият и  откакто съм отпътувал ", споделя един от ромите. Според него ромската интеграция грацията не е била нужна преди 90-те, а по-късно е била открита икономическа никша и обществото е било разграничено съгласно етноси и обучение. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР